Printing at high speed on offset machine

FAQ over bedrukken

Heb je een vraag over bedrukken?

 

Is mijn logo van voldoende kwaliteit om te drukken?

Bekijk onderaan deze pagina de specificaties waar jouw logo aan moet voldoen. Je ontvangt van ons altijd eerst een digitale drukproef per e-mail. Voldoet jouw logo niet aan de richtlijnen voor aanleveren? Geen probleem. Wij maken je logo gratis na.

Welke opdrukmogelijkheden zijn er?

Bekijk direct hieronder de diverse bedrukkingsmogelijkheden.

Tampondruk

Bij tampondruk brengt een flexibele, siliconen stempel de inkt over. Deze stempel wordt een ‘tampon’ genoemd. Eerst wordt er een negatief gemaakt van jouw afbeelding of logo. Het negatief wordt op een plaat met een lichtgevoelige laag aangebracht. Dit wordt belicht en de plaat wordt vervolgens in een zuurbad gedompeld. Deze plaat wordt een ‘cliché’ genoemd en wordt tijdens het drukproces voorzien van inkt. De tampon pikt de inkt er van op en drukt dit vervolgens op het artikel. Tampondruk is een bedrukkingstechniek, die vaak gebruikt wordt voor onvlakke artikelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pennen, klokjes of calculators.

Zeefdruk

Bij de bedrukkingstechniek zeefdruk wordt een zeefdrukraam voorzien van een lichtgevoelige laag. Op het zeefdrukraam wordt vervolgens jouw logo of afbeelding aangebracht en belicht door UV licht. De onbelichte delen worden vervolgens weggespoeld van het gaas, waardoor de inkt zijn doorgang kan vinden. Op de plaats van jouw logo of afbeelding gaat de zeef open. Met behulp van een ‘rakel’ (mesvormig gereedschap) wordt de inkt door de zeef aangebracht op het artikel. Zeefdruk wordt vaak toegepast op textiel, paraplu’s en sporttassen.

Transferdruk

Bij transferdruk wordt de opdruk eerst in spiegelbeeld aangebracht op speciaal transferpapier. Met een warmtepers wordt jouw logo of afbeelding op het artikel aangebracht. De warmte zorgt ervoor dat de inkt van het papier los komt. Veelal wordt transferdruk als bedrukkingstechniek gebruikt voor t-shirts, polo’s, jacks, bodywarmers, paraplu’s, petjes en caps.

Blinddruk

Bij blinddruk wordt er als het ware ‘blind’ gedrukt. Er wordt namelijk geen inkt gebruikt. Onder hoge druk en met behulp van warmte wordt jouw logo of afbeelding in het materiaal van het artikel geperst. Er ontstaat dan als het ware een verdieping. De bedrukkingstechniek blinddruk wordt voornamelijk toegepast op (kunst)leren artikelen en zorgt voor een chique uitstraling.

Borduren

Met naald en draad wordt jouw afbeelding of logo geborduurd op het artikel. Borduren wordt als bedrukkingstechniek vaak gebruikt voor polo’s, jacks, bodywarmers en badtextiel. Het zorgt voor een exclusieve uitstraling.

Lasergraveren

Gravering is een populaire bedrukkingstechniek, omdat het resultaat er altijd strak uitziet. Een speciale lasergraveermachine zorgt ervoor dat jouw logo of afbeelding in het materiaal van het artikel wordt aangebracht. Dit gebeurt met behulp van een laser, die wordt aangestuurd door een computer. Graveren wordt met name toegepast op metalen en houten artikelen.

Digitaal printen

Bij digitaal printen wordt jouw artikel bedrukt op een vergelijkbare manier als waarop je thuis een A4'tje zou printen, alleen is deze printer wat groter. Digitaal printen heeft een aantal voordelen. Jouw opdruk kan in full colour worden bedrukt en bij digitaal printen kunnen kleinere details worden afgedrukt, die bij andere druktechnieken niet zichtbaar zouden zijn. Steeds meer artikelen zijn digitaal te printen.

Doming

Bij domen of doming wordt er een sticker voorzien van een 2 componenten hars-laag (epoxy). Deze epoxylaag is glashelder, waardoor het beeld eronder niet alleen beschermd wordt, maar zelfs enigszins 'vergroot'. De sticker wordt in full colour geprint, dus is er geen sprake van PMS kleuren. Het ziet er stralend en fantastisch uit. Domen wordt veel toegepast bij usb-sticks en duurdere, luxere, elektrische artikelen.

Sublimatie

Bij sublimatie wordt er gebruik gemaakt van een speciaal soort transferpapier dat op het artikel wordt gelegd. Door het papier, waarop de opdruk staat, te verhitten wordt de opdruk op het artikel gedrukt. Sublimatie zorgt voor een mooi en luxe resultaat omdat er veel kleuren tegelijk kunnen worden bedrukt, maar is ook een intensieve druktechniek wat leidt tot wat hogere drukprijzen. Sublimatie wordt o.a. gebruikt bij Fotomokken.

Stickers

Deze techniek behoeft weinig uitleg: hierbij wordt een stickervel bedrukt. De sticker wordt in full colour geprint, dus is er geen sprake van PMS kleuren.

 
Color selector control to print on a whi

Aanleveren van beeldmateriaal

Bekijk hieronder de aanleverspecificaties. Neem gerust contact met ons als je vragen hebt. Wij helpen je graag verder! Overigens kunnen wij ook je logo of reclameboodschap laten namaken als je bestand niet aan de voorwaarden voldoet.

 

Formaten en specificaties

Om een optimaal eindresultaat te kunnen behalen zijn er bij het aanleveren van je bestanden wat zaken waarmee je rekening moet houden:

Wanneer je een logo wilt laten bedrukken, vragen we je deze aan te leveren als vectorbestand. Met behulp van een vectorbestand kunnen we je een haarscherpe opdruk garanderen. Een vectorbestand is vaak herkenbaar aan één van de volgende extensies:

  • Vector .AI bestand (Adobe Illustrator)

  • Vector .EPS bestand

  • Vector .PDF bestanden

Zorg er voor dat letters en cijfers binnen dit bestand zijn omgezet naar lettercontouren. Wanneer dit niet het geval is zou het namelijk zo kunnen zijn dat het lettertype van de letters en/of cijfers verspringt, en dat willen we voorkomen natuurlijk.

Als je een tekst wilt laten bedrukken, vragen we je om aan te geven in welk lettertype je de tekst zou willen opmaken. Stuur het betreffende lettertype (.ttf bestand) altijd even mee, zodat we vanuit de ontwerpstudio direct voor je aan de slag kunnen gaan.

Om teleurstellingen qua kleur te voorkomen, raden we je aan de kleuren binnen het bestand te refereren aan unieke PMS kleurcodes. Door te communiceren in PMS-coderingen geven wij jou als klant maximale controle over het uiteindelijke drukresultaat.​ Voor bedrukking in full colour of voor graveren hoef je geen kleuren aan te geven.

Wat is PMS en waarom willen jullie dit weten?

PMS is een afkorting voor 'Pantone Matching System' en is een wereldwijde standaard voor het communiceren over kleuren in een ontwerp- en productieproces (bijv. tussen grafisch ontwerper, textielleverancier, drukkerij). PMS kleurcoderingen worden uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf Pantone en kunnen middels een fysieke Pantone-kleurenwaaier worden vastgesteld en vergeleken. Kleuren op een beeldscherm kunnen weliswaar een indicatie geven van een bepaalde kleur, maar zullen altijd voor een ieder verschillend zijn als gevolg van o.a. beeldschermtype, merk, kleurprofielen, software, persoonlijke instellingen.

Bij de productie op basis van PMS-kleuren is het benaderen ('matchen') van een bepaalde specifieke PMS-kleurcode een belangrijke doelstelling. Door te communiceren in PMS-coderingen van kleuren geven wij jou als klant maximale controle over het uiteindelijke drukresultaat en voorkomen we teleurstellingen achteraf. Wil je maximale zekerheid over drukkleuren? Geef dan altijd vooraf duidelijk de gewenste PMS-kleuren aan ons door.

Waarom kan ik geen .JPG of .GIF afbeelding sturen?

Bestanden als .JPG, .PNG, .GIF en .TIFF zijn zogenaamde 'Pixelbestanden'.

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit vaak miljoenen kleine puntjes die samen een afbeelding vormen. Wanneer je pixelbestanden uitvergroot worden deze puntjes zichtbaar, waardoor de afbeelding snel blokkerig kan worden bij bedrukken of printen. Een pixelbestand kan dus niet oneindig worden uitvergroot met behoud van een optimale kwaliteit.

De tegenhanger van een pixelbestand is een vectorbestand. Een vectorbestand is een tekening die opgebouwd is uit lijnen welke ongeacht hoever je het bestand vergroot of verkleind altijd haar optimale kwaliteit behouden.

Omdat iedereen zijn logo uiteindelijk zo mooi mogelijk op het product wilt hebben staan, zullen wij je altijd vragen een vectorbestand aan te leveren. Voldoet jouw logo niet aan de richtlijnen voor aanleveren? Geen probleem. Wij maken je logo gratis na.

Hoe kom ik aan een vectorbestand van mijn logo?

In veel gevallen beschikt het bedrijf of het persoon die het logo voor je ontwikkeld heeft over het gevectoriseerde bestand hiervan. Probeer het benodigde bestand dus eerst via deze weg te verkrijgen. Misschien heb je dit al eens gedaan voor die ene drukker die de visitekaartjes, het briefpapier of ander huismateriaal heeft geleverd?

Heb je het logo niet als vectorbestand beschikbaar? Geen zorgen. Wij kunnen een pixelbestand natekenen als logo in vectoren en deze service is gratis. Let wel dat je bestelling hiermee vertraging kan oplopen.


Wil je eigendom over het door ons gemaakte vectorbestand? Dan vragen wij hiervoor een bijdrage van € 39,95 per logo exclusief BTW. Je krijgt het vectorbestand dan van ons toegezonden zodat je voor nu en in de toekomst zelf de beschikking hebt over een kwaliteitsbestand van jouw logo.

Het aanleveren van je logo

Na het afronden van je online bestelling, nemen wij contact met je op voor het aanleveren van je logo. Wil je niet wachten? Uiteraard is het ook gewoon mogelijk je bestanden te mailen naar support@merchandisemasters.nl. Vergeet in dit geval niet je offerte- of ordernummer te vermelden. Zo kunnen wij je zo snel mogelijk helpen.


Wanneer het bestand groter is dan 5MB, dan kun je het bestand versturen via een externe service zoals wetransfer.com en richt deze dan aan support@merchandisemasters.nl.

 

Volgen

  • Facebook
  • Instagram

©2020 The Merchandise Masters
is een onderdeel van de Flevopoort Media Group
www.flevopoort.media
KvK: 63534312 - Btw: NL0015.55.382.B93