top of page

Stap voor stap naar een duurzaam bedrijf

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Als organisatie kun je niet achterblijven als het gaat om duurzaamheid. En er zijn ook verschillende manieren waarop je als bedrijf een steentje kunt bijdragen. Misschien nog wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar vooral een goede bijdrage leveren aan een betere planeet. En dat zorgt natuurlijk ook weer voor een positieve branding. In dit artikel leggen we je uit welke stappen je kunt zetten naar een duurzaam bedrijf.


Een duurzaam kantoor Kijk eens naar de mogelijkheden om van je kantoor een duurzaam kantoor te maken. Met behulp van een aantal praktische stappen is dat al mogelijk. Een aantal slimme tips op een rij:

  • Gebruik energiezuinige lampen: ledlampen verbruiken zo’n 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen (bron: MilieuCentraal).

  • Scheid je afval: bedrijven zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het afval in Nederland. Des te belangrijk om dit op de juiste manier te scheiden.

  • Let op de verwarming: zet de verwarming niet onnodig op een te hoge temperatuur. Kijk eventueel naar mogelijkheden om nog duurzamer te verwarmen zonder gas.

  • Gebruik minder papier: is het mogelijk om minder te printen of misschien wel volledig papierloos werken? Minder papiergebruik zorgt voor minder papierafval.

  • Verbruik minder elektriciteit: kijk kritisch naar het energielabel van de apparaten en schakel apparaten die niet gebruikt worden uit.

  • Koop duurzame verpakkingsmaterialen & producten: onderzoek de mogelijkheden om duurzamer te verpakken en om duurzame producten in te kopen. Als je duurzame producten verkoopt, ziet de buitenwereld ook dat je duurzaam bezig bent!

  • Bied een fietsplan aan: om het woon-werkverkeer te stimuleren biedt de overheid bedrijven de mogelijkheid een fietsplan aan te bieden voor werknemers. Fit op de fiets naar kantoor! Je werknemers worden zo niet alleen fitter, maar het is ook een heel duurzaam initiatief.

Het verminderen van plastic

Als het gaat om duurzaamheid bij bedrijven, dan zijn er vaak nog grote stappen te maken als het gaat om het verminderen van plastic. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van plastic bekers bij de koffieautomaat door koffiekopjes of koffiemokken. Een makkelijke manier om veel plastic in de ban te doen. Je kunt bovendien deze kopjes of mokken bedrukken met jouw logo zodat het een mooie merkdrager wordt. Zijn je medewerkers vaak onderweg? Kijk dan eens naar de waterflessen of thermosbekers, die ook in een duurzame variant van bamboe te verkrijgen zijn.


Winkels kunnen ook stappen maken als het gaat om het verminderen van plastic door bijvoorbeeld het verkopen of weggeven van boodschappentassen van gerecyclede PET flessen of tasjes voor groenten en fruit. Ook deze kun je natuurlijk laten bedrukken met je logo om te zorgen voor extra branding. Kijk kritisch naar het gebruik van plastic in jouw bedrijf en op welke slimme manieren je dit kunt verminderen.


Groene relatiegeschenken & cadeaus voor medewerkers Een bedankje is een goede manier om je medewerkers te motiveren. Dit kan een bedankje in allerlei vormen zijn en ook daarbij kun je nadenken over duurzame alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lunchbox van bamboe, een schrijfmap van kurk en tarwestro of een desk organizer van gerecycled papier? Niet alleen leuk om weg te geven aan je medewerkers, maar ook voor je klanten. Bij ons vind je een uitgebreid assortiment met duurzame relatiegeschenken die je kunt laten bedrukken met je logo. Genoeg mogelijkheden om je medewerkers en klanten te bedanken én een steentje bij te dragen aan het milieu.


The Merchandise Masters & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

We hebben bij The Merchandise Masters ondertussen nog meer stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het maatschappelijke karakter is een belangrijk aspect; wij bieden heel bewust arbeidsplaatsen aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, we breiden ons assortiment uit met eco-vriendelijke artikelen en inmiddels bedrukken wij een groot percentage van onze merchandise met duurzamere BIO-inkten op basis van lijnzaadolie. Lijnzaad kan - in tegenstelling tot de minerale oliën uit aardolie - steeds opnieuw worden aangeplant.


Met behulp van bovenstaande tips weet je in ieder geval wat de mogelijkheden zijn om te werken aan de duurzaamheid binnen jouw organisatie. Draag ook je steentje bij aan een betere wereld en laat zien dat je een duurzaam bedrijf bent!

The Merchandise Masters produceerde onlangs prachtige en duurzame jute rugtassen voor het Britse merk Pulsitos!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page