Duurzame producten: zo pakken we het samen groener aan!

Het milieu is een van de belangrijkste onderwerpen van onze tijd. Het klimaat verandert, dus laten we samen werken aan een duurzamere wereld. Sinds de start van The Merchandise Masters in 2015 zijn wij al volop bezig met duurzaam ondernemen. Hoe wij dat doen én hoe jouw bedrijf gebruik kan maken van duurzame producten als marketingtool lees je in dit artikel. Zo pakken we het samen groener aan!


Wat is duurzaam

Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen én bedrijven hoog op de agenda. Omdat het nu zo populair is, wil iedereen duurzaam zijn en ondernemen. Veel ondernemers doen daarbij aan ‘greenwashing’. Dat is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat organisaties zich duurzamer voordoen dan ze eigenlijk zijn. Wanneer spreken we nu van échte duurzame relatiegeschenken? Bekijk of er sprake is van een duurzame productie; het relatiegeschenk is op een eco-vriendelijke manier geproduceerd en tijdens het produceren waren de omstandigheden voor de medewerkers goed. Let goed op dat het product lang meegaat, het materiaal waarmee het gemaakt is (deels) recyclebaar is én dat het product niet schadelijk is voor mensen, dieren en planten die hiermee in aanraking komen. Lees meer tips over duurzame producten en bedrijven op de website van de KvK.


Waarom is duurzame productie belangrijk?

Duurzame relatiegeschenken produceren én consumeren draagt bij aan een beter milieu, economie en onze gezondheid over de lange termijn. We merken het ook in de markt; de vraag naar groene relatiegeschenken blijft stijgen. We worden ons steeds bewuster over het belang van een duurzame wereld. Een wereld waarin mens, milieu en economie in balans zijn. Door duurzame producten te produceren draag je bij aan een betere toekomst. En op die manier kun je consumenten ook inspireren om na te denken over duurzaamheid en duurzame producten te overwegen. Hierdoor wordt de wereld voor iedereen langzaam beter.


Duurzame producten: de trends

Vrijwel dagelijks vullen wij ons duurzame assortiment aan en plaatsen wij de nieuwste producten online. De trends die wij terug zien komen zijn relatiegeschenken gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, vilt of RPET. Wist je dat wij ook producten hebben van kurk? De kurkeik wordt niet gekapt om kurk te oogsten. De schors wordt elke 9 jaar ‘geschild’ van de boom en deze groeit daarna gewoon door. Denk bijvoorbeeld aan een schrijfmap of etui. Relatiegeschenken gemaakt van gerecyclede materialen komen al jaren terug. We zien het assortiment steeds creatiever uitbreiden door bijvoorbeeld onze draagtassen van gerecycled katoen of onze RecycleNote Notitieboekjes. Wat steeds populairder wordt zijn technische gadgets gemaakt van duurzame materialen. Zo kun je bij The Merchandise Masters kiezen voor een Wireless Charging Mousepad gemaakt van kurk of een powerbank gemaakt van 100% recycled PET. Er zijn dus ook genoeg trendy producten van duurzame materialen.


Duurzame producten als marketingtool

Waarom kies je als bedrijf voor duurzame marketing? Allereerst is het natuurlijk goed voor het milieu. Waarbij je kunt kiezen uit relatiegeschenken die gemaakt zijn van duurzame materialen. Ten tweede is het goed voor de uitstraling van jouw onderneming. Betrek duurzaamheid bij jouw missie en laat zien dat je geeft om het milieu. Inspireer je medewerkers en klanten om duurzaam te ondernemen door ze te verrassen met een duurzaam geschenk of pakket. Geef ze bijvoorbeeld een trendy drinkfles van BE O Bottle of een duurzame lunchbox van hoogwaardig borosilicaatglas, ter vervanging van de plastic boterhamzakjes.


Een duurzame actie organiseren

Iedereen werkt graag mee aan een actie en daar kun jij als bedrijf gebruik van maken. Zo zijn er ieder jaar een aantal dagen voor het creëren van extra bewustzijn voor wat de wereld ons brengt en hoe wij een handje kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld Earth Day, World Cleanup Day of World Health Day. Wil jij deze dag iets speciaals organiseren? Organiseer een wandeltocht met je medewerkers en ruim onderweg het straatafval op wat je tegenkomt. Om iedereen te bedanken geef je ze achteraf een relatiegeschenk welke ook nog eens duurzaam is. Zoals een Bio Degradable pen met bedrijfsnaam of een bedrukte zonnebril gemaakt van tarwestro! Stimuleer op deze manier ook je klanten om jaarlijks een actie te organiseren welke bijdraagt aan een beter milieu. Wij weten zeker dat dit positief ontvangen zal worden.


The Merchandise Masters & duurzaamheid

Wij hebben je nu verteld wat duurzaamheid is, maar op welke manier draagt The Merchandise Masters daar als organisatie aan bij? Wij zijn sinds onze start een organisatie die een deel van haar winst doneert aan goede doelen. We stellen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voorop en zijn bewust bezig om ons duurzame assortiment uit te breiden. Als onderdeel van ons MVO beleid willen we graag bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk op de wereld. Zo bedrukken wij een groot deel van onze relatiegeschenken met drukinkten gebaseerd op plantaardige oliën en beperken wij onze voetafdruk doordat we restwarmte gebruiken voor de verwarming van ons kantoor en onze drukkerij in Leuven.


We zetten onze mensen hoog in het vaandel en ons succes hebben we aan hen te danken. Elke "Master" draagt zijn of haar kennis, ervaring en talenten bij aan The Merchandise Masters. In samenwerking met diverse lokale programma’s bieden wij jongeren met een arbeidsbeperking of jongeren die deelnemen aan een re-integratieprogramma een zinvolle dagbesteding in een prettige en veilige werkomgeving. En het allerbelangrijkste; wij stimuleren onze klanten om iets te geven aan hun werknemers en klanten!


Tips om zelf duurzamer te leven

Het klinkt afgezaagd, maar een beter milieu begint echt bij jezelf. Ben bewust bezig met afval scheiden en pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Eet 1x in de week vegetarisch of bestel eens een verrassing box via onze vrienden van Too Good To Go. Zorg dat je altijd een draagtas bij je hebt voor je boodschappen, zo hoef jij geen onnodige plastic tasjes aan te schaffen.


Waar jouw persoonlijke stap ook begint, zorg dat jij in de toekomst als bedrijf gebruik maakt van de juiste acties die laten zien dat jullie om het milieu geven.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

We weten het, het zijn rare weken in mei en juni! Ook voor ons, want we zijn in deze periode soms zelfs een hele dag niet bereikbaar. Maar wees gerust, het zijn maar een paar dagen! Lees hieronder onz